Wie Ervaart? Cyclus

Wie Ervaart?“Wie ervaart?” Cyclus; Je oorspronkelijk gezicht.

De Wie ervaart cyclus is een cyclus van 3 retreats: twee van 2 dagen in Amersfoort en een van 5 dagen in Centrum De Horst, Meddo/Winterswijk die je meeneemt naar de kern van je wezen, naar wie ervaart. Elke retreat heeft een specifieke onderzoeksrichting en geeft je een directe ervaring van je wezen, je ware aard.

De Wie ervaart cyclus is een pad van radicaal zelf onderzoek, en borduurt voort op het werk wat gedaan is in Leven met Bezieling. Het is onderzoek wat je laat inzien en ervaren wat er in de weg staat van jezelf zijn. Het betekent jezelf openen en het mechanisme aan het wankelen brengen dat het contact met het nu verstoord door het herhalen van het verleden. Zelf- onderzoek betekent zo aanwezig zijn in het hier en nu, zodat ik een directe ervaring van mijzelf en de realiteit kan hebben, fris en levendig, vrij van de filters van programmering en conditionering.

Het is geen therapie -maar is daarentegen wel zeer therapeutisch- en heeft niet het doel om tijdelijke oplossingen te vinden voor dagelijkse problemen -maar vind de oplossingen wel. Dit pad richt zich op het oplossen van het gevoel van afgescheiden zijn met het leven, wat de enige oorzaak is voor problemen.

Elk “Wie ervaart?” retreat van deze cyclus houd zich bezig met een of meerdere levens vragen, zoals “wat is vertrouwen?”, ‘wat is leven?”, “wat is liefde?”,”wat is een ander?” etc. Hierbij is elke vraag een pad dat je mee kan nemen weg van de verwarring van de persoonlijkheid, naar de piek van helderheid. In het licht van deze helderheid verdwijnen alle problemen. De illusie dat je zou bestaan afgescheiden van het bestaan, de ware aard, god, het absolute, onze primaire energie zal naar boven komen. Jij zult direct ervaren en weten wie je bent, en je  werkelijk gezicht zien.

Wat is een “Wie ervaart?” Retreat”?

Dit is een zeer gestructureerde combinatie van communicatie of inquiry sessies, actieve meditaties en stille activiteiten. Het doel van het proces is om de deelnemer te leiden naar een directe ervaring van wie hij of zij is in het hier en nu. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vragen of Koan’s. zoals; ‘Wie ben ik?’, ‘Wat ben ik?’, ‘Wat is leven?’ of de moderne start Koan ‘Wie is binnen?’ Een Koan is meer een raadsel dat in de Zen traditie gebruikt worden om je te provoceren de waarheid in jezelf te vinden. Een Koan kan niet beantwoord worden met logica: wanneer je denken door het proberen te vinden van de oplossing uitgeput is geraakt, dan ben je beschikbaar om de existentiële waarheid van het antwoord te ervaren.

 Wat is direct ervaren?

Direct ervaren is er wanneer het gevoel of idee van ‘ik’ of ‘mij’ er niet meer is, wanneer ‘jij’ verdwenen is, wanneer subject (wie ervaart) en object (de ervaring) samen zijn gevallen, wanneer het gevoel van afgescheiden zijn is verdwenen, dan is er alleen maar direct ervaren, ook wel bekend als direct weten.

De Communicatie techniek; Inquiry.Het belangrijkste element in een “Wie ervaart?” retreat” is de communicatie techniek of Inquiry; een gestructureerde 40 minuten durende communicatie structuur. Tijdens deze communicatie structuur werken de deelnemers in paren, waarbij de een communiceert en de ander luistert, en de rollen iedere 5 minuten wisselen. Het herhaalde gebruik van de als een pijl op het doel gerichte Koan door de deelnemers, snijd door alle niet essentiële lagen heen, en leid de deelnemers naar het direct ervaren van hun ware aard, van wie of wat zij zijn in het moment. Eenvoudig en recht door zee , maar ook uitdagend in het gebruik, de unieke communicatie methode van de “Wie ervaart?” retreat” is vaak een mentale, fysieke en emotionele uitdaging voor de deelnemers. Het is een methode die de deelnemers in staat stelt werkelijk contact met zichzelf te hebben. De techniek zal de eerste avond van elke retreat uitgelegd en verduidelijkt worden.

Het Tijdschema.Het Tijdschema van elke “Wie ervaart?” retreat” geeft het ondersteunde raamwerk waarbinnen de deelnemers in staat zullen zijn alle zorgen aan de kant te zetten en zich in totaliteit kunnen focussen op hun zoektocht. De dagen beginnen vroeg en eindigen laat. In elke dag zijn er een 10 tal communicatie sessies: deze worden afgewisseld met meditatieve activiteiten zoals wandelingen, actieve meditaties, werk meditatie, en eet en rust meditatie. Op deze manier wordt de dag meer en meer een 24 uurs meditatie.

Hoe werkt het proces?

Dit “Zen-achtig” gestructureerde proces dat plaats vind in stilte en in afzondering ondersteunt de deelnemer op verscheidene niveaus:

 • Het verwijderen van alle omgevingsafleiding stelt de deelnemers in staat hun volledige aandacht en energie te richting op de zoektocht naar binnen.
 • De deelnemers openen zich naar zichzelf en naar anderen.
 • Begrip dat ontstaat vanuit direct ervaren in plaats vanuit een denkproces.
 • Tijdens het loslaten van identificaties en overtuigingen ervaart de deelnemers dat hij niet is wat hij denkt dat hij is. Hierdoor verdwijnen beperkende overtuigingen, maskers en rollen.
 • De deelnemers zullen zichzelf direct ervaren. De kern component van het proces is vertrouwen. Vertrouwen in zichzelf, vertrouwen in het proces en vertrouwen dat door zichzelf naar zichzelf en naar de ander te openen, de directe ervaring van de eigen ware aard mogelijk is.

Wie kan er deelnemen aan een “Wie ervaart?” retreat”?

Deze retreats zijn geschikt ontwikkeld voor iedereen die binnen LFF heeft deelgenomen aan een van de volgende groepen of trainingen:
Leven met Bezieling, Het Niets, De Innerlijke Geliefde, Satori of Wie is Binnen (Who is in?). Deelname aan de retreat I is voorwaarde voor deelname aan de gehele cyclus. Ook voor meditatieleiders en trainers in het Zen & Fitness netwerk bieden deze retreats een uitgelezen kans om de verbinding met wie ervaart te verstevigen.

Wat kan deelname aan een of meerdere retreats je opleveren?

 • Je hebt de kans om je om een directe ervaring te hebben van wie je bent!
 • Je zul je opnieuw verbinden met je eigen innerlijke kracht, je levensenergie, -gesymboliseerd door de stier-, en weer contract maken met ontspannen zelfvertrouwen.
 • Je zult bewustzijn krijgen over jezelf, over wie je werkelijk bent.
 • Je capaciteit om meer vanuit jou waarheid om te gaan met anderen en om helderder te communiceren zal toenemen.
 • Wat alle deelnemers zeker zullen ervaren zijn momenten van vrijheid, verstilling, een open hart, en de vreugde van gewoon in het hier en nu zijn.

Deelname aan meerdere retreats geeft extra meerwaarde:

 • Het is een gelegenheid om jou directe ervaring te verdiepen.
 • Je zult gaan herkennen en ervaren dat “de ruimte” en dit zijn bij de bron er altijd is, altijd geweest is, en er altijd zal zijn wat je ook ‘doet’.
 • Het is altijd van ‘jou’; het is je ware aard.
 • Je verbinding met je ware aard wordt van dag tot dag eenvoudig toegankelijk.

Wat is nodig om mee te doen aan een “Wie ervaart?” retreat”? De bereidheid om de voorgestelde technieken, tijdschema en afspraken te volgen, en de intentie en bereidheid om zichzelf tijdens het proces geheel toe te willen wijden aan de zoektocht naar de waarheid, dat is alles wat er nodig is voor dit proces.

 De retreats, en doorlopende ondersteuning.

De cyclus bestaat uit 3 retreats per jaar die allemaal een specifieke focus hebben, waardoor het een aaneengesloten en logisch opvolgende geheel is. Na deelname aan retreat I kunnen de overige 2 retreats ook los geboekt worden. Elke retreat is een afgerond deel op zich. De cyclus neemt je mee langs de volgende Koan’s:
Retreat 1 (3 dagen): Wie ervaart?
Retreat 2 (3 dagen): Wie ben ik? Wat is vertrouwen?
Retreat 3 (3 dagen): Wie ben ik? Wat is lust? Wat is sexualiteit? Wat is liefde?
Retreat 4 (3 dagen): Wat ben ik? Wat is bewustzijn? Wat is vrijheid?

Verder is maandelijks de Burn en Latihan  vrijdagavonden de zoektocht en de verdieping met je ware aard levend te houden. Dit proces is in zijn geheel uniek is in Nederland en een werkelijke kans bied jezelf in je ware aard te realiseren, los van een guru, meester boek of wat dan ook.

Deel deze informatie

Geef een reactie